Πολλές καταστάσεις επείγουσας οδοντιατρικής απαιτούν εξαγωγές δοντιών. Η αφαίρεση του προβληματικού δοντιού μπορεί να βελτιώσει την υγεία των δοντιών σας. Μπορεί ακόμη και να αποτρέψει περαιτέρω επιπλοκές.
Η σημασία της εξαγωγής δοντιών
Εάν οι ασθενείς θέλουν να μάθουν τη σημασία των οδοντικών εξαγωγών κατά τη διάρκεια μιας επείγουσας οδοντιατρικής θεραπείας, εδώ είναι οι λεπτομέρειες.
Για ένα οδοντικό κάταγμα που ξεπέρασε τα ούλα
Ένα οδοντικό κάταγμα μπορεί να συμβεί εάν ο ασθενής δαγκώσει αρκετά δυνατά για να σπάσει τους κάτω γομφίους. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί εάν είχαν πρόσφατα μεγάλο σφράγισμα ή ριζικό σωλήνα. Το κάταγμα θα προκαλέσει έντονο πόνο. Ο επαγγελματίας επείγουσας οδοντιατρικής θα χρειαστεί να εξαγάγει το δόντι σε αυτό το σημείο. Θα υπάρξει ανακούφιση από τον πόνο μόλις ο οδοντίατρος αφαιρέσει το κατεστραμμένο δόντι.
Για έγκλειστο φρονιμίτη
Οι φρονιμίτες είναι επίσης γνωστοί ως τρίτοι γομφίοι. Είναι τα τελευταία δόντια που αναδύονται από τα ούλα ενός ατόμου. Μπορούν να εμφανιστούν στα τέλη της εφηβείας ή στις αρχές της ενηλικίωσης. Μερικοί άνθρωποι έχουν υγιείς φρονιμίτες που ανατείλουν πλήρως και ευθυγραμμίζονται με τα γειτονικά δόντια. Άλλοι άνθρωποι έχουν φρονιμίτες που αναπτύσσονται και παραμένουν κάτω από τη γραμμή των ούλων.
Αυτά τα προσβεβλημένα δόντια μπορεί να είναι απίστευτα επώδυνα. Ένα έγκλειστο δόντι ασκεί πίεση στα γειτονικά δόντια επειδή δεν έχει αρκετό χώρο για να ανατείλει. Τα ανεπτυγμένα δόντια κάτω από τα ούλα εξακολουθούν να είναι επιρρεπή σε τερηδόνα ή μόλυνση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένας πάροχος οδοντιατρικής έκτακτης ανάγκης θα συστήσει εξαγωγή δοντιών. Αυτή η διαδικασία θα ανακουφίσει την πίεση και τον πόνο.
Για την ασθένεια των ούλων
Η περιοδοντική νόσος εμφανίζεται όταν η ουλίτιδα δεν εντοπιστεί έγκαιρα και δεν αντιμετωπιστεί. Αυτή η σοβαρή μόλυνση επιδεινώνει τα ούλα και τις υποστηρικτικές δομές των μαλακών ιστών. Η φθορά προκαλεί υποχώρηση των ούλων. Τελικά, το δόντι θα χρειαστεί εξαγωγή ή απλά θα πέσει μόνο του. Ένας επαγγελματίας επείγουσας οδοντιατρικής θα εξαγάγει το δόντι εάν είναι απαραίτητο να το κάνει. Αυτό θα ανακουφίσει τον πόνο και θα σταματήσει την εξάπλωση της λοίμωξης.
Για σοβαρή τερηδόνα
Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται εάν υπάρχει μη επεξεργασμένη πλάκα και πέτρα. Ο πάροχος επείγουσας οδοντιατρικής μπορεί να διατηρήσει το δόντι με τη βοήθεια μεθόδων αποκατάστασης. Αυτά θα λειτουργήσουν εάν εξακολουθεί να υπάρχει μια υγιής οδοντική δομή. Αλλά εάν η τερηδόνα του δοντιού είναι πέρα από τη βοήθεια ενός ριζικού σωλήνα, σφράγισης ή στεφάνης, θα είναι απαραίτητη μια οδοντική εξαγωγή. Θα αποτρέψει επίσης την εξάπλωση της αποσύνθεσης.
Τι συμβαίνει κατά την εξαγωγή δοντιού
Ο πάροχος επείγουσας οδοντιατρικής θα μουδιάσει το προσβεβλημένο δόντι και τον περιβάλλοντα ιστό του. Μετά από λίγα λεπτά, ο ασθενής δεν θα αισθανθεί πόνο στην περιοχή. Θα αισθανθούν μόνο πίεση στο δόντι. Ο οδοντίατρος θα χαλαρώσει το δόντι και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας λαβίδα, θα βγάλει το δόντι. Στη συνέχεια, η περιοχή μπορεί να συρραφεί με αυτοδιαλυόμενες βελονιές.
Ο ασθενής θα χρειαστεί να δαγκώσει αποστειρωμένη γάζα μετά την οδοντική εξαγωγή. Αυτό θα βοηθήσει να σταματήσει η αιμορραγία. Η πίεση θα βοηθήσει τον θρόμβο του αίματος. Αυτός ο θρόμβος θα καλύψει στη συνέχεια το οστό στην οδοντική υποδοχή. Ο οδοντίατρος θα παρέχει οδηγίες μετέπειτα φροντίδας πριν ο ασθενής πάει σπίτι.