Έχετε δει λίγο αίμα στον νεροχύτη σας όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας τελευταία; Οι επαγγελματίες υγείας λένε ότι η ανάγκη για οδοντιατρική φροντίδα συχνά ξεχνιέται, χωρίς να γνωρίζουν ότι η στοματική υγεία σχετίζεται με τη συνολική ευεξία ενός ατόμου. Ορισμένες στοματικές ασθένειες είναι απίστευτα συχνές και, εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα μάσησης και να οδηγήσουν σε κακή διατροφή ή ακόμα και απώλεια δοντιών. Η ασθένεια των ούλων, ένα από τα πιο συχνά διαγνωσμένα προβλήματα στοματικής υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού.
Τι είναι η νόσος των ούλων Η ουλίτιδα
ή ονομάζεται επίσης περιοδοντική νόσος είναι μια μόλυνση των ιστών που συγκρατούν τα δόντια σας στη θέση τους. Η ασθένεια των ούλων προκαλείται συνήθως από κακές συνήθειες βουρτσίσματος και χρήσης οδοντικού νήματος που επιτρέπουν τη δημιουργία πλάκας και τη σκλήρυνση στα δόντια. Σε προκαταρκτικά και χωρίς θεραπεία στάδια, η ασθένεια των ούλων μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνα και αιμορραγία των ούλων, επώδυνα προβλήματα μάσησης και ακόμη και απώλεια δοντιών.
Τύποι ουλίτιδας
Η ασθένεια των ούλων, η οποία μπορεί να ακούσετε επίσης να ονομάζεται περιοδοντική νόσος, είναι απίστευτα διαδεδομένη. Οι δύο τύποι ουλίτιδας είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Αν και έχει αποδειχθεί ότι και τα δύο αυξάνουν τον κίνδυνο για θέματα υγείας όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η πνευμονία και ο καρκίνος. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι η καλύτερη.
Τι είναι η Ουλίτιδα;
Η ουλίτιδα είναι ένα πρώιμο στάδιο της νόσου των ούλων που εμφανίζεται όταν η φλεγμονή περιορίζεται στα ούλα και δεν αφορά τα οστά και τους βαθύτερους ιστούς. Με άλλα λόγια, η ουλίτιδα προκαλεί φλεγμονή των ούλων και αιμορραγία εύκολα όταν βουρτσίζετε. Η ουλίτιδα είναι αναστρέψιμη με βελτιωμένη οδοντική υγιεινή, αλλά εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη των οστών ή άλλων ιστών.
Τι είναι η περιοδοντίτιδα;
Η περιοδοντίτιδα ή η περιοδοντική νόσος εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται πλάκα ή πέτρα κάτω από τα ούλα, προκαλώντας λοίμωξη. Εμφανίζεται μια ανοσολογική απόκριση, προκαλώντας 2 φλεγμονή των ούλων και οστική απορρόφηση. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η περιοδοντίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών και περαιτέρω μόλυνση. Με άλλα λόγια, η περιοδοντίτιδα εμφανίζεται όταν αυτή η φλεγμονή έχει προχωρήσει στα οστά και σε άλλες βαθιές δομές που υποστηρίζουν τα δόντια.
Συμπτώματα της νόσου των ούλων
Όσοι πάσχουν από ουλίτιδα μπορεί να εμφανίσουν μια ποικιλία συμπτωμάτων, που καταγράφονται από το Εθνικό Ινστιτούτο Οδοντιατρικής και Κρανιοπροσωπικής Έρευνας. Μερικά από τα συμπτώματα της νόσου των ούλων περιλαμβάνουν δυσοσμία του στόματος (κακή αναπνοή), πρησμένα ούλα, αιμορραγία ούλων, υποχώρηση των ούλων (που κάνουν τα δόντια να φαίνονται πιο παρατεταμένα), Πόνο κατά το μάσημα και ευαισθησία στα δόντια. Εάν η ασθένεια των ούλων είναι αρκετά σοβαρή και παραμείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε χαλαρά δόντια ή σε τελική απώλεια δοντιών. Ακόμα κι αν δεν παρατηρήσετε κανένα σύμπτωμα, μπορεί να εξακολουθείτε να έχετε κάποιο βαθμό ασθένειας των ούλων. Σε μερικούς ανθρώπους, η ασθένεια των ούλων μπορεί να επηρεάσει μόνο ορισμένα δόντια, όπως τους γομφίους. Μόνο ένας οδοντίατρος μπορεί να αναγνωρίσει και να καθορίσει την εξέλιξη της νόσου των ούλων.
Τι προκαλεί την ασθένεια των ούλων;
Χάρη σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από ιατρικούς ερευνητές, γνωρίζουμε ότι ορισμένα άτομα είναι πιο πιθανό από άλλα να αναπτύξουν ουλίτιδα. Η Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας απαριθμεί αρκετούς κύριους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση περιοδοντικής φλεγμονής και την επακόλουθη νόσο. Μεταξύ αυτών είναι η ηλικία, η χρήση καπνού, η παχυσαρκία ή η κακή διατροφή, η τάση για σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών, το άγχος, η γενετική ευαισθησία, οι παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής. Από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, το κάπνισμα και η χρήση καπνού έχουν μερικές από τις πιο σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη ουλίτιδας.
Πώς αντιμετωπίζεται η ασθένεια των ούλων;
Οι στόχοι της θεραπείας της νόσου των ούλων είναι η προώθηση της επανασύνδεσης υγιών ούλων στα δόντια. μειώστε το πρήξιμο, μειώστε το βάθος των θυλάκων, μειώστε τον κίνδυνο μόλυνσης. και να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου. Οι επιλογές θεραπείας εξαρτώνται από το στάδιο της νόσου. Για πιο σοβαρές περιπτώσεις ουλίτιδας, μπορεί να είναι απαραίτητη η θεραπεία με συνταγογραφούμενα φάρμακα. Για παράδειγμα, φαρμακευτικά στοματικά διαλύματα. Υπάρχουν όλα τα είδη φαρμάκων που ένας οδοντίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει για να βοηθήσει στον έλεγχο της περιοδοντικής φλεγμονής.
Πώς να αποτρέψετε την ασθένεια των ούλων;
Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την ασθένεια των ούλων είναι να την αποτρέψετε από το να συμβεί εξαρχής! Αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα με το κανονικό βούρτσισμα των δοντιών που συμπληρώνεται με οδοντικό νήμα, ξέβγαλμα και προγραμματίζοντας τακτικά ραντεβού με έναν οδοντιάτρο υγιεινής για να διασφαλιστεί ότι η πλάκα και τα βακτήρια απομακρύνονται από τις επιφάνειες των δοντιών και τους θύλακες που τα περιβάλλουν.