Η εξαγωγή δοντιών έρχεται σε διάφορες μορφές και για διαφορετικούς λόγους. Αυτή δεν είναι συνήθως η μέθοδος που προτιμούν οι οδοντίατροι, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, η αφαίρεση ενός δοντιού είναι η σωστή θεραπεία. Συχνά, ένα δόντι βρίσκεται ήδη στη θέση του όταν ο οδοντίατρος πρέπει να το αφαιρέσει. Ωστόσο, ένα δόντι μπορεί επίσης να χτυπηθεί και να εξακολουθεί να απαιτείται εξαγωγή. Η διαδικασία είναι πιο εκτεταμένη για ένα έγκλειστο δόντι. Εάν πηγαίνετε στο οδοντιατρείο για μια τέτοια διαδικασία, θα πρέπει πρώτα να μάθετε τι να περιμένετε.
Όταν είναι απαραίτητη η εξαγωγή δοντιού
Οι οδοντίατροι μπορούν συχνά να αποκαταστήσουν ένα δόντι μέσω διαφόρων θεραπειών. Αυτά περιλαμβάνουν οδοντικές στεφάνες, οδοντικές όψεις ή σφραγίσματα. Μερικές φορές, όμως, είναι αδύνατο να σωθεί ένα δόντι. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο οδοντίατρος θα πρέπει να το αφαιρέσει. Μετά την αφαίρεση του δοντιού, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει την αντικατάστασή του, αν και αυτή δεν είναι πάντα η προτιμώμενη μέθοδος.
Η εξαγωγή ενός δοντιού έχει νόημα όταν υπάρχει εκτεταμένη βλάβη που οι μέθοδοι αποκατάστασης δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κάταγμα ή ρωγμή. Η εκτεταμένη τερηδόνα μπορεί επίσης να είναι ένας λόγος για να βγάλετε ένα δόντι. Το χαλασμένο δόντι μπορεί να είναι επώδυνο και να επηρεάσει τον πολφό και τις ρίζες. Επίσης, εάν υπάρχει συνωστισμός στο στόμα, η αφαίρεση ενός δοντιού ή πολλών δοντιών μπορεί να δημιουργήσει περισσότερο χώρο για τα υπόλοιπα δόντια.
Παρασκευή
Όταν ο οδοντίατρος αποφασίσει ότι η εξαγωγή δοντιού είναι η σωστή πορεία, θα υπάρξει συνεννόηση με τον ασθενή. Εδώ, ο οδοντίατρος θα εξηγήσει τη διαδικασία και τι μπορεί να περιμένει ο ασθενής πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εξαγωγή. Ο ασθενής μπορεί να κάνει ερωτήσεις και να εκφράσει ανησυχίες αυτή τη στιγμή. Αυτή η συνάντηση είναι επίσης μια καλή αφορμή για να ενημερώσει ο ασθενής τον οδοντίατρο για τυχόν ιατρικές παθήσεις ή πρόσφατες χειρουργικές επεμβάσεις που είχε.
Αφαίρεση του δοντιού
Για το έγκλειστο δόντι, ο οδοντίατρος είτε θα χρησιμοποιήσει τοπικό αναισθητικό για να μουδιάσει την περιοχή είτε θα χρησιμοποιήσει γενικό αναισθητικό. Πολλοί ασθενείς προτιμούν το δεύτερο, καθώς η εξαγωγή θα είναι επεμβατική. Μόλις ο ασθενής είναι μουδιασμένος ή κοιμηθεί, ο οδοντίατρος θα κάνει μια τομή στα ούλα. Ο οδοντίατρος θα κόψει το δόντι σε μερικά κομμάτια, βοηθώντας στη διαδικασία αφαίρεσης. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να κοπεί μέρος του οστού που περιβάλλει το δόντι.
Μετά τη διαδικασία
Ο οδοντίατρος θα ράψει το τραύμα της τομής και θα ελέγξει τυχόν αιμορραγία. Η χρήση μαξιλαριών γάζας θα βοηθήσει. Αφού ο ασθενής ξυπνήσει (εάν ο οδοντίατρος χρησιμοποίησε γενική αναισθησία), ο οδοντίατρος θα παρακολουθεί το άτομο για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν άμεσες παρενέργειες από τη διαδικασία. Ένα άλλο άτομο θα πρέπει να συνοδεύει τον ασθενή στο σπίτι.
Ανάκτηση
Ο οδοντίατρος μπορεί να γράψει μια συνταγή για ένα παυσίπονο για να πάρει ο ασθενής. Διαφορετικά, ο ασθενής μπορεί να πάρει φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Ο ασθενής πρέπει να ξεκουραστεί για τις επόμενες 24 ώρες ή περισσότερο. Η χρήση παγοκύστης στο στόμα μπορεί να ελέγξει οποιοδήποτε πρήξιμο. Ο ασθενής θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον οδοντίατρο εάν υπάρχει αιμορραγία μετά την πρώτη ημέρα.
Οφέλη από την αφαίρεση έγκλειστου δοντιού
Οι κρουσμένοι φρονιμίτες μπορούν να ασκήσουν πίεση στο γειτονικό δόντι. Μπορεί να χαλαρώσει το γειτονικό δόντι. Αυτό θα κάνει το διπλανό δόντι επιρρεπές σε μολύνσεις και τελικά απώλεια οστού. Οι χτυπημένοι τρίτοι γομφίοι είναι επίσης δύσκολο να καθαριστούν. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης φθοράς. Η αφαίρεση των προσβεβλημένων δοντιών μπορεί να αποτρέψει τις θεραπείες ριζικού σωλήνα.
Η ανάπτυξη τρίτων γομφίων μπορεί να οδηγήσει σε συνωστισμό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους γειτονικούς γομφίους. Η αφαίρεση των προσβεβλημένων φρονιμιτών μπορεί να απελευθερώσει τους υπόλοιπους γομφίους να λειτουργήσουν καλά. Μπορεί να αποτρέψει μελλοντικές μακροχρόνιες ορθοδοντικές θεραπείες.
Η αφαίρεση των δοντιών μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο φλεγμονής και στοματικής νόσου. Η φλεγμονή των ούλων μπορεί να γίνει επίμονη. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Η μόλυνση μπορεί να φτάσει στα νεύρα, στα ούλα, ακόμη και στην κυκλοφορία του αίματος.
Τα χτυπημένα δόντια μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στη γνάθο και όγκους. Αυτές οι αναπτύξεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό πόνο, ειδικά στην περιοχή της γνάθου. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να υπομείνει την ενόχληση. Η αφαίρεση του έγκλειστου δοντιού μπορεί να αποτρέψει αυτά από το να συμβούν.
Ο πόνος μπορεί να είναι εξουθενωτικός. Όταν αυτό συμβαίνει στα δόντια και τα ούλα, ο πόνος φαίνεται να εξαπλώνεται σε όλο το σώμα. Είναι δύσκολο να συγκεντρωθείτε σε εργασίες εάν υπάρχει ενοχλητικός πόνος. Τα κρουσμένα δόντια ασκούν πίεση στο οστό της γνάθου, στην κροταφογναθική άρθρωση και στους γύρω μαλακούς ιστούς. Η αφαίρεση της πηγής αυτού του πόνου μπορεί να τερματίσει την ενόχληση. Μπορεί ακόμη και να τερματίσει τους χρόνιους πονοκεφάλους.